Визијата за Младинскиот центар во Велес

Информирајте се кои активности се предвидени со концептот за Младинскиот центар.Како стартуваше идејата, мапирањето на Граѓанските организации, па се’ до заедничко развивање на концептот за Младинскиот центар. Овие активности се дел од иницијативата Youth 4 Veles, како дел од проектот “Поддршка за изборни реформи” на Швајцарската амбасада/Швајцарската агенција за развој и соработка (СДЦ), имплементиран од […]

Работилници за креирање на Младински центар во Велес

Младинската иницијатива Млади за Велес во соработка со АКТИВО одржа 2 работилници, каде во фокусот беше Младинскиот Центар во Велес. Главна цел на првата работилница беше мапирање на сите предизвици, со кои би се соочиле граѓанските организации при активирањето на Младинскиот центар. На крајот од денот беа издвоени оние, кои засегнатите страни ги воочија како […]

Нова интернет-страница на АКТИВО

Со поддршка од НВО Инфоцентарот, пет локални партнерски организации, Активо од Велес, Спектар, Норгес Вел и Цик-Цак од Крива Паланка и Спо Кул од Неготино, изработија нови интернет страници. Поддршката за организациите е во рамките на проектот „Активни граѓани и партиципативна демократија на локално ниво“, поддржан од меѓународниот центар „Улоф Палме“ од Шведска, со цел […]

Владата ја прифати инцијативата на НВО Инфоцентар за унапредување на статусот и функционалноста на месните заедници

Владата односно Министерството за локална самоуправа ја прифати иницијативата на НВО Инфоцентарот за унапредување на статусот и функционалноста на месните заедници и на механизмите за директно учество на граѓаните.

Потребна е целосна дигитализација и нови форми на граѓанско учество

Мониторинг на транспарентноста и вклучувањето на граѓаните во општините за време на Ковид-19 Набљудувањето на транспарентноста и вклучувањето на граѓаните во општините Велес, Крива Паланка и Неготино, во време на пандемијата КОВИД-19, покажа дека локалните власти треба да ја зајакнат транспарентноста и отчетноста на својата работа особено во спроведувањето на постапките и трошењето на буџетските […]

Наскоро нова интернет-страница на АКТИВО

НВО Инфоцентарот, на 25 декември 2020 ја одржа последната годинешна работилница за подготовка на интерет-страниците на пет локални организации од Крива Паланка, Неготино и Велес – Спектар, Норге Ве, Цик-Цак и СПО КУЛ и АКТИВО

Активни граѓани и партиципативна демократија на локално ниво

Партнерски проект на Активо со Фондација НВО Инфоцентар во 2020 година „Активни граѓани и партиципативна демократија на локално ниво“, набљудување на транспарентноста и вклучувањето на граѓаните во општините Велес, Крива Паланка и Неготино,во време на пандемијата од КОВИД-19, во соработка со граѓанските организации Спектар од Крива Паланка и СПО КУЛ од Неготино, финансиски подджан од […]

Подобрена информираност како превенција од корупција

Целта на проектот е граѓаните на едно место да ги имаат сите потребни информации за услугите кои што ги нудат општините Велес, Градско, Лозово и Чашка, односно да знаат кај кого треба да се обратат за да добијат одредена услуга, колку е рокот на испорака на услугата, кои документи се потребни за истата да ја […]

Вклучување на жените од рурални средини во креирање на локални политики

Проектот има за цел да ги едуцира, информира и вклучи во креирањето на локланите политики руралните жени кои припаѓаат на општините Велес, Градско, Чашка и Росоман. Проектот е регрант на Фондацијата Квинна тилл Квинна и Организација на жени од Свети Николе. Се реализраше во периодот од 01.10.2018 до 31.12.2019 година и е поддржан е од […]

Едуцирани и информирани граѓани, предуслов за транспарентни институции

Целта на проектот е  да ја зголеми информираноста на граѓаните за управување со јавни пари. За да се исполни оваа цел во рамки на проектот беа остварени следните четири резултати. Креирана база со податоци за извршувањето на буџетот за 9-те општини од Вардарски плански регион; Изработена веб страница на проектот каде ќе бидат достапни сите […]