Општините и легализацијата на дивоградбите

Многу нерешени предмети, главно заради некомплетна документација На 29 јули 2021, Собранието на Република Северна Македонија го продолжи рокот на постојниот Закон заутврдување правен статус на бесправно изградените објекти за уште пет години, откако новиот предлог-закон за легализација на дивоградбите беше повлечен под притисок на стручната јавност и непотпишувањето на указот од страна на претседателот […]

Општините и имунизацијата против КОВИД – 19

Потребна е поголема и повидлива кампања за вакцинацијата против коронавирусот НВО Инфоцентар, во соработка со граѓанските организации АКТИВО, РЦС Спектар, СПО КУЛ и Граѓанска иницијатива на жени (ГИЖ), спроведе мониторинг на процесот на имунизација, вклучувајки ја и теренската вакцинација во периодот јули- август 2021 година, во општините Велес, Крива Паланка, Свети Николе и Неготино. Во […]

Работна средба со граѓанските организации во Општина Чашка

НВО Инфоцентар и АКТИВО во соработка со Општина Чашка ја организираа работната средба за граѓанските организации кои делуваат на територија на Општина Чашка, согласно проектот „ Активни граѓани и партиципативна демократија на локално ниво“, поддржани од меѓународниот центaр “Улоф Палме” од Шведска.

Активно учество на жителите на Општина Чашка во доставувањето на своите потреби

Дел од потребите кои се утврдени како приоритети на жителите населените места во Населба Чашка, Бањица, Мелница, Горно и Долно Јаболчиште и Мелница се од областа на социјална и здравствената заштита, подобрување на патната инфраструктура, како и воспоставување на канализациона мрежа.

Продолжува прибирањето на предлози од жителите на Општина Чашка

Продолжува реализацијата на активностите на проектот “Активни граѓани и партиципативна демократија на локално ниво” реализиран од НВО Инфо Центар во соработка со Активо од Велес поддржани од меѓународниот центар “Улоф Палме” од Шведска во соработка со Општина Чашка. Продолжува посетата на населените места со цел собирање на потребите и приоритетите со посебен осврт на малцинските […]

Прибирање на предлози од граѓаните на Општина Чашка

Во тек се реализација на активностите на проектот “Активни граѓани и партиципативна демократија на локално ниво” реализиран од НВО Инфо Центар во соработка со Активо од Велес поддржани од меѓународниот центар “Улоф Палме” од Шведска во соработка со Општина Чашка. Како една од активностите е организирањето на мали настани, посети на населените места со цел […]

Презентиран концептот за Младински центар во Велес

Пред претставници на младински организации и организации за млади, беше презентиран концептот за основање на Младински центар во Велес. Овие активности се дел од иницијативата Youth 4 Veles, како дел од проектот “Поддршка за изборни реформи” на Швајцарската амбасада/Швајцарската агенција за развој и соработка (СДЦ), имплементиран од ИФЕС и НМСМ. Искажаните ставови, мислења и содржини […]

Визијата за Младинскиот центар во Велес

Информирајте се кои активности се предвидени со концептот за Младинскиот центар.Како стартуваше идејата, мапирањето на Граѓанските организации, па се’ до заедничко развивање на концептот за Младинскиот центар. Овие активности се дел од иницијативата Youth 4 Veles, како дел од проектот “Поддршка за изборни реформи” на Швајцарската амбасада/Швајцарската агенција за развој и соработка (СДЦ), имплементиран од […]

Работилници за креирање на Младински центар во Велес

Младинската иницијатива Млади за Велес во соработка со АКТИВО одржа 2 работилници, каде во фокусот беше Младинскиот Центар во Велес. Главна цел на првата работилница беше мапирање на сите предизвици, со кои би се соочиле граѓанските организации при активирањето на Младинскиот центар. На крајот од денот беа издвоени оние, кои засегнатите страни ги воочија како […]

Нова интернет-страница на АКТИВО

Со поддршка од НВО Инфоцентарот, пет локални партнерски организации, Активо од Велес, Спектар, Норгес Вел и Цик-Цак од Крива Паланка и Спо Кул од Неготино, изработија нови интернет страници. Поддршката за организациите е во рамките на проектот „Активни граѓани и партиципативна демократија на локално ниво“, поддржан од меѓународниот центар „Улоф Палме“ од Шведска, со цел […]