5 години активни со и за граѓаните

Започнавме тивко и ненаметливо, соочени со многу предизвици, но и со многу желба за докажување. Работевме од дома и во канцеларии кои повремено ни ги одстапуваше Извидничкиот одред „Димитар Влахов“ во Велес. Подоцна добивме и просторија од страна на Советот на Општина Велес. Нашето претходно искуство беше пресудно, да не препознаат донаторите како вистински партнер […]

Обезбедени спортски реквизити за учениците од Богомила и Согле

Граѓанска акција на Активо и НВО Инфоцентар: Обезбедени спортски реквизити за учениците од Богомила и Согле Активо, во соработка НВО Инфоцентар и општина Чашка, обезбеди спортски реквизити за потребите на образовниот процес во основното училиште „Петар Поп Арсов“ во Богомила. Набавката на дефицитарни спортски реквизити беше еден од приоритетите посочени од жителите на селата Богомила […]

Општините, Локалните избори 2021 и родовата рамноправност

Недоволна застапеност на жените во локалната власт НВО Инфоцентар, во соработка со граѓанските организации АКТИВО, РЦС Спектар, СПО КУЛ и Граѓанска иницијатива на жени (ГИЖ), во периодот септември – декември 2021, ги набљудуваше Локалните избори 2021 и конституирањето на новите локални власти во општините Велес, Крива Паланка, Свети Николе и Неготино. Главниот аспект на набљудувањето […]

Општините и легализацијата на дивоградбите

Многу нерешени предмети, главно заради некомплетна документација На 29 јули 2021, Собранието на Република Северна Македонија го продолжи рокот на постојниот Закон заутврдување правен статус на бесправно изградените објекти за уште пет години, откако новиот предлог-закон за легализација на дивоградбите беше повлечен под притисок на стручната јавност и непотпишувањето на указот од страна на претседателот […]

Општините и имунизацијата против КОВИД – 19

Потребна е поголема и повидлива кампања за вакцинацијата против коронавирусот НВО Инфоцентар, во соработка со граѓанските организации АКТИВО, РЦС Спектар, СПО КУЛ и Граѓанска иницијатива на жени (ГИЖ), спроведе мониторинг на процесот на имунизација, вклучувајки ја и теренската вакцинација во периодот јули- август 2021 година, во општините Велес, Крива Паланка, Свети Николе и Неготино. Во […]

Работна средба со граѓанските организации во Општина Чашка

НВО Инфоцентар и АКТИВО во соработка со Општина Чашка ја организираа работната средба за граѓанските организации кои делуваат на територија на Општина Чашка, согласно проектот „ Активни граѓани и партиципативна демократија на локално ниво“, поддржани од меѓународниот центaр “Улоф Палме” од Шведска.

Активно учество на жителите на Општина Чашка во доставувањето на своите потреби

Дел од потребите кои се утврдени како приоритети на жителите населените места во Населба Чашка, Бањица, Мелница, Горно и Долно Јаболчиште и Мелница се од областа на социјална и здравствената заштита, подобрување на патната инфраструктура, како и воспоставување на канализациона мрежа.

Продолжува прибирањето на предлози од жителите на Општина Чашка

Продолжува реализацијата на активностите на проектот “Активни граѓани и партиципативна демократија на локално ниво” реализиран од НВО Инфо Центар во соработка со Активо од Велес поддржани од меѓународниот центар “Улоф Палме” од Шведска во соработка со Општина Чашка. Продолжува посетата на населените места со цел собирање на потребите и приоритетите со посебен осврт на малцинските […]

Прибирање на предлози од граѓаните на Општина Чашка

Во тек се реализација на активностите на проектот “Активни граѓани и партиципативна демократија на локално ниво” реализиран од НВО Инфо Центар во соработка со Активо од Велес поддржани од меѓународниот центар “Улоф Палме” од Шведска во соработка со Општина Чашка. Како една од активностите е организирањето на мали настани, посети на населените места со цел […]

Презентиран концептот за Младински центар во Велес

Пред претставници на младински организации и организации за млади, беше презентиран концептот за основање на Младински центар во Велес. Овие активности се дел од иницијативата Youth 4 Veles, како дел од проектот “Поддршка за изборни реформи” на Швајцарската амбасада/Швајцарската агенција за развој и соработка (СДЦ), имплементиран од ИФЕС и НМСМ. Искажаните ставови, мислења и содржини […]