Визијата за Младинскиот центар во Велес

Информирајте се кои активности се предвидени со концептот за Младинскиот центар.Како стартуваше идејата, мапирањето на Граѓанските организации, па се’ до заедничко развивање на концептот за Младинскиот центар. Овие активности се дел од иницијативата Youth 4 Veles, како дел од проектот “Поддршка за изборни реформи” на Швајцарската амбасада/Швајцарската агенција за развој и соработка (СДЦ), имплементиран од […]

Работилници за креирање на Младински центар во Велес

Младинската иницијатива Млади за Велес во соработка со АКТИВО одржа 2 работилници, каде во фокусот беше Младинскиот Центар во Велес. Главна цел на првата работилница беше мапирање на сите предизвици, со кои би се соочиле граѓанските организации при активирањето на Младинскиот центар. На крајот од денот беа издвоени оние, кои засегнатите страни ги воочија како […]

Нова интернет-страница на АКТИВО

Со поддршка од НВО Инфоцентарот, пет локални партнерски организации, Активо од Велес, Спектар, Норгес Вел и Цик-Цак од Крива Паланка и Спо Кул од Неготино, изработија нови интернет страници. Поддршката за организациите е во рамките на проектот „Активни граѓани и партиципативна демократија на локално ниво“, поддржан од меѓународниот центар „Улоф Палме“ од Шведска, со цел […]

Владата ја прифати инцијативата на НВО Инфоцентар за унапредување на статусот и функционалноста на месните заедници

Владата односно Министерството за локална самоуправа ја прифати иницијативата на НВО Инфоцентарот за унапредување на статусот и функционалноста на месните заедници и на механизмите за директно учество на граѓаните.

Потребна е целосна дигитализација и нови форми на граѓанско учество

Мониторинг на транспарентноста и вклучувањето на граѓаните во општините за време на Ковид-19 Набљудувањето на транспарентноста и вклучувањето на граѓаните во општините Велес, Крива Паланка и Неготино, во време на пандемијата КОВИД-19, покажа дека локалните власти треба да ја зајакнат транспарентноста и отчетноста на својата работа особено во спроведувањето на постапките и трошењето на буџетските […]

Наскоро нова интернет-страница на АКТИВО

НВО Инфоцентарот, на 25 декември 2020 ја одржа последната годинешна работилница за подготовка на интерет-страниците на пет локални организации од Крива Паланка, Неготино и Велес – Спектар, Норге Ве, Цик-Цак и СПО КУЛ и АКТИВО

Граѓани за граѓаните – Заедно во борбата против Ковид-19!

НВО Инфоцентар и Активо донираа бесконтактни тополомери за градинките во Велес Граѓанските организации НВО Инфоцентар од Скопје и Активо од Велес, на 16 декември 2020 година донираа бесконтактни топломери наменети за потребите на градинките во рамки на Општинската јавна установа за деца – Детска градинка „Димче Мирчев“ Велес. 

КОВИД-19 не смее да ја укине поддршката за граѓанските организации

Локалните власти на Велес, Крива Паланка и Неготино, во вториот месец од вонредната состојба и постепеното олабавување на мерките за заштита, ги намалија активностите и информациите поврзани со пандемијата предизвикана од КОВИД-19. Кризните штабови поретко се состануваат, а општинската администрација започна со редовна работа, во согласност со препораките и протоколите на Владата. Донациите, исто така, […]

Општините, кризата, транспарентноста и вклучувањето на граѓаните

Локалните власти на Велес, Крива Паланка и Неготино, во првиот месец од вонредната состојба, презедоа низа мерки и активности за справување со пандемијата од КОВИД-19. Тие зачестено ги известуваa граѓаните за преземените мерки и активности поврзани со здравствената криза и тоа, главно преку општинските интернет и фејсбук страници, но и преку медиумите. Иако, известувањето на […]

Поставена урбана опрема во Горно Оризари и Башино село

Центарот на активни граѓани АКТИВО, Велес во соработка со Општина Велес поставија урбана опрема и спортски реквизити во училишните дворови на селата Горно Оризари и Башино Село. Поточно, беа поставени по една лулашка со две седишта, по една единечна клацкалка и по една фигура на федер за секое од овие две населени места.